7 Mart 2014 Cuma

Plasenta Previa ( eşiğin önde olması ) & Plasenta Perkreata

 Plasenta Pervia:


Plasentanin bebeğin doğum yolu üzerine rahim ağzına yerleşmesine plasenta previa denir. Normalde plasenta rahim ağzı üzerinde bulunmaz, rahmin yanlarında veya yukarıda bulunur. Plasentanın yeri ultrason muayenesinde net olarak gözlenebilmektedir. Plasenta previa tanısı ultrason ile konur.İlk bulgusu lekelenme tarzında açık kırmızı vaginal kanamadır. Bu kanama şiddetli de olabilir. Kanama sırasında rahimde kasılma olmaması ve hastanın ağrı hissetmemesi plasenta previa için karakteristik bulgulardır. Ancak bazen beraberinde doğum sancısı şeklinde ağrılar görülür.

Bazı durumda plasenta previa plasentanın erken ayrılmasına neden olur.

Plasenta previa kanaması bebek olgunlaşmadan önce meydana gelmişse ve kanama miktarı azsa bebeğin olgunlaşmasına izin verilir. Annenin fiziksel aktivitesi de plasentadan kanamayı başlatabilmektedir. Bu nedenle hastanın fiziksel aktivitesi kısıtlanarak yatak istirahatine alınır.

Cinsel ilişki de kanamayı başlatabileceğinden plasenta previalı hastalarda yasaklanır. Takipler sırasında bebek olgunlaşması tamamlandığında veya vaginal kanama ciddi boyutlara ulaştığında doğuma karar verilir.

Kanama anne hayatını ve bebeği tehtid edecek kadar çoksa sezaryen ile acil doğum kaçınılmazdır. Yine gebeliğin miadında olduğu kanamalarda beklemek gerekmez ve doğum gerçekleştirilir. Doğum çoğunlukla sezaryenle olmaktaysa da nadiren plesentanın rahim ağzını fazla kapatmadığı durumlarda ve az kanama olan durumlarda normal doğum da olabilmektedir



      Plesenta previa teshısı konulduğunda 16  haftalık hamileydim. 16-22 hafta arasi anormal bir durum olmadi her sey gayet normal gidiyor hatta ben plasentamin  yer degistirdigini dusunmeye bile baslamistim. 22. Haftamda bir sabah uyandığımda kanamam başlayıp 1 dakika içinde durmuştu apar topar hastahaneye gittik . Doktorum muayene ettikten sonra hastahanede kalmamı önerdi ben ise eve gidip evde istirahat ediceğimi söyleyerek hastahaneden ayrılmak istediğimi söyledim.o da bir dahaki sefer bu kadar  şanslı olamayacağımı ve hastahanede kalmamı söyledi.Ara ara kanamalar devam eti 3 hafta daha idare etmeyi başarmıştık 25ci haftama geldiğimde aniden başlayan bir kanamam oldu ve durduramadık hemen ambulansı cağırdik ve hastahane maceramiz basladi.Sizede eğer benim gıbı Plasenta  Previa  teshisi konar ise gercekten hareketlerinize dikkat edin gerekmedikce dısarı cıkmayın ve yatakta yatın evde sizden başka kimse yok ise telefonunuzu yanınızdan ayırmayın. Çünkü aniden başlıyan bir kanama siz telefonu bulana kadar bayılmanıza neden olabilir.                                 
    

 Hastahaneye vardığımızda kanama durmuştu ama ben çok fazla kan kaybetmiştim beni izleme odasına aldılar. Ertesi gün doktorum plesanta nın durumdan şüphelendiğini bu yüzden bir kaç test yapmamız gerektiğini söyledi. 1 cisi sistoskopi 2cisi ise MRI dı bu testler sonucunda plesantanın damarlarının rahmin içine girdiğni ordanda çıkarak mesanenin üzerine doğru empoze oldugunu tespit ettiler. Bu hastaligin adi ise plesenta perkreata.Teshis konulduktan sonra benim hayatimin riske girmecegi bebeginde saglikli dogmasi icin uygun dogum haftasini belirlendi. 2 ay kadar hastahanede yattim.Cok zordu benim icin panik icindeydim ve cok korkuyordum. 2 ay yataktan kalkmadan surekli yattim .Ameliyattan once hersey planlanmisti ve bana neler olcagini doktorlarim tekrer teker anlattilar.Amelyat gunu geldiginde her sey planladigi gibi gitti.Amelyattim 9 saat surdu.Ilk once dogum gerceklesti sonrasinda  ise rahmimi ve mesannemden bir parca aldilar.

Bebegim 1kilo 800 gram dogdu.Kilosu biraz dusuktu ama saglikliydi. 23 gun kadar hastahanede  kaldi. Yeni yildan once doktoru bize supriz yapip hastahaneden taburcu etti. Su an ikimizde cok iyiyiz ve saglikliyiz.Umarim bu hastaligi yasiyan anne adaylari en az bizim kadar sansli olurlar.