7 Mart 2014 Cuma

Plasenta Previa ( eşiğin önde olması ) & Plasenta Perkreata

 Plasenta Pervia:


Plasentanin bebeğin doğum yolu üzerine rahim ağzına yerleşmesine plasenta previa denir. Normalde plasenta rahim ağzı üzerinde bulunmaz, rahmin yanlarında veya yukarıda bulunur. Plasentanın yeri ultrason muayenesinde net olarak gözlenebilmektedir. Plasenta previa tanısı ultrason ile konur.İlk bulgusu lekelenme tarzında açık kırmızı vaginal kanamadır. Bu kanama şiddetli de olabilir. Kanama sırasında rahimde kasılma olmaması ve hastanın ağrı hissetmemesi plasenta previa için karakteristik bulgulardır. Ancak bazen beraberinde doğum sancısı şeklinde ağrılar görülür.

Bazı durumda plasenta previa plasentanın erken ayrılmasına neden olur.

Plasenta previa kanaması bebek olgunlaşmadan önce meydana gelmişse ve kanama miktarı azsa bebeğin olgunlaşmasına izin verilir. Annenin fiziksel aktivitesi de plasentadan kanamayı başlatabilmektedir. Bu nedenle hastanın fiziksel aktivitesi kısıtlanarak yatak istirahatine alınır.

Cinsel ilişki de kanamayı başlatabileceğinden plasenta previalı hastalarda yasaklanır. Takipler sırasında bebek olgunlaşması tamamlandığında veya vaginal kanama ciddi boyutlara ulaştığında doğuma karar verilir.

Kanama anne hayatını ve bebeği tehtid edecek kadar çoksa sezaryen ile acil doğum kaçınılmazdır. Yine gebeliğin miadında olduğu kanamalarda beklemek gerekmez ve doğum gerçekleştirilir. Doğum çoğunlukla sezaryenle olmaktaysa da nadiren plesentanın rahim ağzını fazla kapatmadığı durumlarda ve az kanama olan durumlarda normal doğum da olabilmektedir



      Plesenta previa teshısı konulduğunda 16  haftalık hamileydim. 16-22 hafta arasi anormal bir durum olmadi her sey gayet normal gidiyor hatta ben plasentamin  yer degistirdigini dusunmeye bile baslamistim. 22. Haftamda bir sabah uyandığımda kanamam başlayıp 1 dakika içinde durmuştu apar topar hastahaneye gittik . Doktorum muayene ettikten sonra hastahanede kalmamı önerdi ben ise eve gidip evde istirahat ediceğimi söyleyerek hastahaneden ayrılmak istediğimi söyledim.o da bir dahaki sefer bu kadar  şanslı olamayacağımı ve hastahanede kalmamı söyledi.Ara ara kanamalar devam eti 3 hafta daha idare etmeyi başarmıştık 25ci haftama geldiğimde aniden başlayan bir kanamam oldu ve durduramadık hemen ambulansı cağırdik ve hastahane maceramiz basladi.Sizede eğer benim gıbı Plasenta  Previa  teshisi konar ise gercekten hareketlerinize dikkat edin gerekmedikce dısarı cıkmayın ve yatakta yatın evde sizden başka kimse yok ise telefonunuzu yanınızdan ayırmayın. Çünkü aniden başlıyan bir kanama siz telefonu bulana kadar bayılmanıza neden olabilir.                                 
    

 Hastahaneye vardığımızda kanama durmuştu ama ben çok fazla kan kaybetmiştim beni izleme odasına aldılar. Ertesi gün doktorum plesanta nın durumdan şüphelendiğini bu yüzden bir kaç test yapmamız gerektiğini söyledi. 1 cisi sistoskopi 2cisi ise MRI dı bu testler sonucunda plesantanın damarlarının rahmin içine girdiğni ordanda çıkarak mesanenin üzerine doğru empoze oldugunu tespit ettiler. Bu hastaligin adi ise plesenta perkreata.Teshis konulduktan sonra benim hayatimin riske girmecegi bebeginde saglikli dogmasi icin uygun dogum haftasini belirlendi. 2 ay kadar hastahanede yattim.Cok zordu benim icin panik icindeydim ve cok korkuyordum. 2 ay yataktan kalkmadan surekli yattim .Ameliyattan once hersey planlanmisti ve bana neler olcagini doktorlarim tekrer teker anlattilar.Amelyat gunu geldiginde her sey planladigi gibi gitti.Amelyattim 9 saat surdu.Ilk once dogum gerceklesti sonrasinda  ise rahmimi ve mesannemden bir parca aldilar.

Bebegim 1kilo 800 gram dogdu.Kilosu biraz dusuktu ama saglikliydi. 23 gun kadar hastahanede  kaldi. Yeni yildan once doktoru bize supriz yapip hastahaneden taburcu etti. Su an ikimizde cok iyiyiz ve saglikliyiz.Umarim bu hastaligi yasiyan anne adaylari en az bizim kadar sansli olurlar.
  




25 Şubat 2014 Salı

HAMILELIKLE BIRLIKTE OLUSAN ANNELİK

Her anne adayı hamile kaldıgu ilk günden itibaren, karnında taşıdığı bebeği hissetmek ister. Onun ilk hareketlerini hissetmek bir anne icin tarif edilemez duygulardir. O anlarda içinizde bir canlının yaşadığını daha iyi anlarsınız.Ve o canli sizi artik bir anne yapicaktir.                               
Hiç beklenmeyen bir anda hissedilen hareketleri hemen paylaşmak istersiniz. O an en yakınınızdaki herkezle. En çok da esiniz ile paylaşma isteği ağır basar. İkinizin bir parçasını hissetmek, birlikte yaşadığınız duyguların en güzelidir belki de..Hamile kaldiginiz andan itibaren hamilelik surecini arastirmaya baslarsiniz.Tedirgin olursunuz bu konu hakkinda bir sey bilmediginizi fark edersiziniz. Ve o an  hamileligin 9 ay 10 gun olmadigini anlarsiniz.

HAMILELIK SURECINE GENEL BAKIS


Hamile oldugunuzu kesinlestirdikten sonra yapmaniz gereken ilk sey kendinize guvenilir bir doktor bulmak.Cunku bu ozel aylarinizi birlikte yasiyacaginiz en onemli  2 kisiden biri doktorunuz digeri ise esinizdir.

Bebeğinizin anne karnında haraketleri ucuncu aydan itabaren baslar, Fakat anne adayları bu hareketleri farkedemezler tabi ikinci kez hamile olan kadinlar icin bu soylenemez. İlk bebeğine hamile olanlar genelde 20 ve 24. haftalarda farketmeye başlarlar. Daha önceden çocuk sahibi olmuş deneyimli anne adayları ise 16. haftadan sonra hissetmeye başlayabilirler.Bebeklerin anne karnında en hareketli dönemleri 24. haftadan sonra başlar. Bu donem anne ve bebegin en rahat oldugu donemdir.Anne adayinin artik bulantilari bitmistir.Bebek daha kucuk oldugu icin anne karninda rahat hareket edebilmektedir.

Bebeğin duyuları anne karnındayken gelişmeye başlar. Bebek duyduğu seslere de zamanla tepki verir.Bebegin 34. haftada işitme duyusu tamamlanir.  Sizin konuşmalarınız ve sesinizin yüksekliği onun farklı tepkiler vermesine neden olur.Bunu zaten zamanla siz de daha iyi anlicaksinizdir. Benim ikinci hamileligimde oglumun cikardigi seslere kizim adeta tekmeleriyle cevap veriyordu.Hamilelik surecinizi sakin bir sekilde gecirmeniz bebeginize huzur vericektir.   Dokunma duyusu  20. haftada tamamlanir. Annenin dokunuşlarını hisseder. Görme duyusu ise, en son gelişimini tamamlar. 25. haftada gelişmeye başlar.Bebeginize muzik dinletin ve sik sik karninizi oksayin  dokunuslarinizi hissedicektir. Bebeginizle konusun , bebeginiz sizin konustukarinizi anlamasada sessinizdeki sicakligi ve sevgiyi hissedicektir.

Bebekler dogum zamani yaklastikca pozisyonunu buna en uygun hale getirir. Bebeklerin çoğu anne karnında 32-36 haftaları arasında başaşağı konumuna döner.Normal dogum icin en iyi pozisyonu almis duruma gecer.Normal dogum icin bu pozisyon cok onemlidir.Anne adayi 32 haftadan itibaren dogumu nasil yapicagini durust bir sekilde dusunmelidir.Tabiki normal dogum bebek ve anne icin en iyi dogum seklidir Zaten adi ustunde normal dogum. Ama normal dogumdan korkmakta cok dogal bir sey.Bu yuzden kendinize durust olun arastirin ve kendiniz icin en uygununu secin.Normal doguma girip sezeryan dogumla cikanlardan olmayin.


Son trimester donemi anne ve baba icin cok zor donemdir.Anne adayi hizli bir sekilde kilo almaya baslar.Gobeginiz iyice cikar ve bel agrisi baslar.Hareketleriniz kisitlanmaya baslar.Bu devrede de baba adayinin sorumluluklari artar.Esinizin bu donemede size yardimci olmasi cok onemlidir.

Son trimester donemi size cok uzun gelir.Bir an once bebeginizi kucaginiza almak istersiniz.Etrafi tatli bir telas ve heyecan sarar.Evinizin kucuk uyesi icin buyuk bir dunya kurmaya baslarsiniz.Ve en tatli en guzel kismi  ise bebek alisverisi yapmaktir. Bana kalirsa anne adayi bu eglenceli alisveris zamanini  5 ve 6 inci ayda tamamlamali ve son trimester donemini dinlenerek ve kendine zaman harciyarak gecirmeli ayrica erken dogumlar da hesap edilmeli.Bebek erken dogar ise bir kac gun idare edebilecek kiyafet ve ihtiyaclari dogum cantanizda bulunmasi eminin sizi dogum sonrasinda cok rahatlaticaktir.